Kuchynské nože - knife type - Kudamono
V našej ponuke nájdete najmä široký sortiment kvalitných nožov Zwilling. Táto značka sa vyznačuje predovšetkým vysokou kvalitou.
Môžeme vám pomôcť vybrať ten najlepší nôž? V prvom rade sa musíte zamerať na účel, na ktorý chcete nôž používať. Či už hľadáte vykosťovací nôž, krájací nôž alebo iný nôž na...
Pri výbere noža sa zamerajte na materiál a dĺžku čepele, ako aj na typ noža. Okrem univerzálnych nožov si môžete vybrať aj špeciálne nože určené na špecifické činnosti, ako je napríklad lúpanie, vykosťovanie alebo krájanie mäsa. Poskytneme vám prehľad niektorých typov nožov, ktoré sú bežne dostupné.
Typy nožov:
Kuchárske (úžitkové) nože - základný nôž s univerzálnym použitím, s dĺžkou čepele približne 20 cm, hladkým ostrím a zúžením od špičky noža.
Nôž na zeleninu - má krátku čepeľ (do 10 cm), ktorá je v hornej časti zaoblená, je to nôž na každodenné použitie
Na pečivo - nože so zúbkovaným ostrím na krájanie tvrdého a mäkkého pečiva
Santoku - špeciálne japonské a čínske nože na mäso a zeleninu, často s tenkou čepeľou so zúženou špičkou
Lúpacie nože - majú tenkú čepeľ s pevnou špičkou, ktorej spodná časť je buď zaoblená, alebo môže mať vyrezanú spodnú časť na ľahšie lúpanie ovocia a zeleniny.
Nože na vykosťovanie - majú tenkú čepeľ, ktorá je zvyčajne v spodnej časti mierne zahnutá.
Filetovacie nože - majú úzku a pružnú čepeľ, ktorá uľahčuje filetovanie mäsa
Krájacie nože - majú úzku a veľmi ostrú čepeľ, ktorá umožňuje krájať mäso alebo šunku na veľmi tenké plátky.
Nože na syr - tieto nože majú zvyčajne perforovanú čepeľ s vidličkou na špičke noža.
Sekáčiky - majú veľký nôž, ktorý je ideálny na krájanie mäsa aj s kosťami
Ďalším kritériom pre výber vhodného noža môže byť aj materiál čepele. Nože z nehrdzavejúcej ocele alebo keramiky sa ľahšie udržiavajú a ľahšie sa s nimi manipuluje. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je dĺžka a hrúbka čepele.