Sezóna špargle opäť začala. Kráľovná zeleniny je teda opäť dostupná v hojnom množstve. Varená špargľa je jasnou voľbou, ale vedeli ste, že existuje aj niekoľko ďalších techník prípravy špargle? Nižšie sú pre vás uvedené.
Varenie špargle
Na varenie špargle je ideálne použiť vysoký hrniec, aby hlavičky špargle boli počas varenia nad vodou. Týmto spôsobom sa hlavičky uvaria v pare a tvrdšie drevnaté časti vo vode. Do vriacej vody pridajte soľ a maslo, aby ste špargli dodali chuť.
Špargľa je najlepšia, keď je uvarená al dente. Nevarte ju príliš dlho, pretože by sa stala rozmočenou a vláknitou. Dokonale uvarená špargľa má tiež omnoho viac chuti.
Tip: či je špargľa správne pripravená zistíte tak, že špičku špargle podržíte medzi palcom a ukazovákom a jemne stlačíte. Dokonale uvarená špargľa sa ľahko uvoľní, bez toho aby sa rozmočila.
Doba prípravy:
Biela špargľa – podľa jej hrúbky – 5 až 6 minút
Zelená špargľa – podľa hrúbky – 3 až 5 minút
Pri varení vám pomôže vysoký hrniec na špargľu a cestoviny ZWILLING.
Grilovanie špargle
Grilovanie uvoľní lahodne orechovú chuť špargle a vytvoríte s ňou efekt letného grilovania kedykoľvek. Špargľu uvarte len tesne na al dente a potom ju rýchlo ponorte do ľadovej vody, aby sa ďalej nevarila. Každú špargľu potrite trochou tuku, napríklad arašidovým olejom alebo prevareným maslom. Grilujte na kvalitnej grilovacej panvici. Vyberte si z našej ponuky kvalitných grilovacích panvíc.
Udenie špargle
Udenie dodá špargli extra chuť, ktorú hneď tak nečakáte. Uvarte špargľu al dente a potom ju rýchlo ponorte do ľadovej vody, aby sa ďalej nevarila. Špargľu udíme 4 minúty. Experimentujte s rôznymi druhmi dreva alebo sušenými ovocnými šupkami. Ideálnou pomôckou sú udiareňové sady, s ktorými ľahko prenesiete vonkajšie udzenie do svojej kuchyne a dodáte dymové aroma všetkým druhom potravín. Preskúmajte našu ponuku.
Vyprážanie špargle
Vyprážanie dodá špargli orechovú chuť. Špargľu dobre olúpte. Zohrejte panvicu na strednú teplotu a pridajte tuk, napríklad arašidový olej alebo trochu masla. Keď sa pena z masla rozptýli alebo než sa z oleja začne dymiť, znížte trochu teplotu a vložte do panvice špargľu. Vyprážajte ju pekne dozlatista.
Tip: pridajte trochu vody a pokračujte vo varení špargle pod pokrievkou. Týmto spôsobom urýchlite proces varenia, bez toho aby ste ju spálili.
Pomôžu vám niektoré z týchto kvalitných panvíc, ktoré vám pomôžu pri vyprážaní.
Surová špargľa
Špargľa je vynikajúca aj v surovej úprave. Najmä fialová špargľa má prirodzene sladšiu chuť. Pomocou škrabky nakrájajte zo špargle jemné plátky. Surové špargľové plátky podľa chuti ochuťte bylinkami a olejmi alebo ich marinujte. Pomôžu vám skvelé kuchynské pomôcky ZWILLING Z-CUT, s ktorými pripravíte ľahko a rýchlo čerstvé a zdravé pokrmy.