Objavte tie najlahodnejšie recepty zo špargle.
Špargľa je veľmi všestranná zelenina, ktorú môžete pripraviť na nespočet spôsobov. Vybrali sme pre vás inšpiratívne recepty, ktoré vás prekvapia svojimi kombináciami.
ŠPARGĽA S HOLANDSKOU OMÁČKOU A KREVETAMI
4 porcie
Ingrediencie
2 kg špargle
250 g kreviet
150 g masla
3 žĺtky
3 lyžice vody
šťava z 1/2 citróna
soľ a korenie
petržlen alebo pažítka
Postup
1. Špargľu dôkladne olúpte. Uvarte ju v silno osolenej vode do mäkka. Nechajte odkvapkať na látkovej utierke.
2. Rozpustite maslo.
3. Žĺtky, tri lyžice vody a citrónovú šťavu šľahajte na miernom ohni do peny.
4. Pomaly vmiešajte rozpustené maslo.
5. V prípade potreby ešte trochu prehrejte špargľu na masle a dochuťte soľou a korením.
6. Špargľu podávajte spolu s krevetami a holandskou omáčkou.
7. Ozdobte petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
PIZZA SO ŠPARGĽOU A ŠUNKOU
2 porcie
Ingrediencie
6 stoniek bielej špargle
cesto na pizzu
2 plátky šunky
75 g mozzarelly
strúhaný parmezán
4 lyžice paradajkovej omáčky
rukola
Postup
1. Pripravte si vlastné cesto na pizzu alebo použite hotové.
2. Základný recept na cesto na pizzu: zmiešajte 75 g múky 00, 40 dl vody so 7 g čerstvého droždia, 1 lyžicu olivového oleja a štipku soli. Cesto spracujte a vytvarujte do tvaru gule. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu odpočívať, alebo ešte lepšie – nechajte ho 24 hodín odpočívať v chladničke.
3. Pripravte si paradajkovú omáčku dochutenú podľa vlastnej chuti.
4. Olúpte bielu špargľu a odrežte drevnatý koniec. Špargľu uvarte al dente.
5. Cesto rozvaľkajte a lyžicou naň naneste paradajkovú omáčku do vzdialenosti 1 cm od okraja. Omáčky na pizzu nedávajte priveľa.
6. Šunku natrhajte na kúsky a položte na pizzu spolu so špargľou.
7. Na pizzu rozložte kúsky syra a navrch nastrúhajte parmezán.
8. Pizzu pečte v predhriatej rúre na najvyššej možnej teplote.
9. Pred podávaním ju dozdobte rukolou.
AVOKÁDOVÝ ŠALÁT SO ŠPARGĽOU
2 porcie
Ingrediencie
2 zrelé avokáda
700 g bielej špargle
1 granátové jablko
1 jarná cibuľka
1 citrón
10 lyžíc olivového oleja
2 lyžičky balzamikového octu
1 lyžička medu
soľ a korenie
Postup
1. Špargľu olúpte, nakrájajte na kúsky a blanšírujte s citrónovou šťavou a soľou 15 minút v hrnci.
2. Pripravte si zálievku zmiešaním olivového oleja, balzamikového octu, medu, soli, korenia a citrónovej kôry a dôkladne vyšľahajte.
3. Avokádo ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
4. Avokádo pokvapkajte citrónovou šťavou.
5. Špargľu, avokádo a zálievku premiešajte v mise a dochuťte podľa chuti.
6. Nakoniec pridajte nakrájanú jarnú cibuľku a semienka granátového jablka.
Tip: Pridajte nový nádych vašim obľúbeným receptom s jedinečne navrhnutými výrobkami a koreninami od Rivsalt, ktoré sa stanú skutočným stredobodom vášho stola a kuchyne. Preneste atmosféru vynikajúcej reštaurácie k vám domov. Nechajte sa inšpirovať ešte dnes a vytvorte skutočný gastronomický zážitok!