Sezóna špargle je tu.
Opäť je tu sezóna špargle. Špargľu milujeme pre jej nezabudnuteľnú chuť a mnoho rôznych spôsobov prípravy. Takzvaná špargľová sezóna obvykle začína v polovici apríla a končí asi v polovici júna.
Ak ponáhľate, a predsa si nechcete nechať ujsť špargľové výhonky, máme pre vás dokonalý recept: krémovú špargľovú polievku - pripravenú behom chvíľky, ktorá je navyše tak lahodná. Najlepšia voľba pre rýchly a ľahký obed!
ČO POTREBUJETE VEDIEŤ, ABY STE MOHLI ZAČAŤ VARIŤ
Aký je rozdiel medzi bielou a zelenou špargľou?
Biela aj zelená špargľa pochádzajú z tej istej rastliny. Biela špargľa rastie pod zemou a zelená špargľa rastie nad zemou. Slnečné svetlo dodáva špargli charakteristickú zelenú farbu a výraznejšiu chuť.
Koľko špargle je potrebné na osobu?
Samozrejme záleží na tom, čo ku špargli budete podávať, ale v priemere budete na hlavný chod potrebovať 500 g a na predjedlo asi 250 g bielej špargle na osobu. Zelenú a fialovú špargľu môžete pripraviť 250 g na hlavný chod a 125 g na predjedlo.
Ako spoznať, že je špargľa čerstvá?
Či už si špargľu kúpite v supermarkete, alebo u miestneho farmára, čerstvá špargľa je najlahodnejšia. Chcete mať istotu? Potom skontrolujte, či sú hlavičky úplne zatvorené a či na nich nie sú viditeľné žiadne rozpadajúce sa šupiny. Špargľa by mala byť pekne silná, biela a rovná. Ak stonku ohnete, zlomí sa. Pozrite sa tiež na spodnú časť špargle. Ak je nepoškodená a nie je zaschnutá, máte tú správnu špargľu.
Tip: Trieť dva kusy špargle o seba. Čerstvá špargľa naozaj vrčí.
Ako najlepšie skladovať špargľu?
Špargľa sa najlepšie skladuje čo najkratšiu dobu. Najlepšie je ju čo najskôr skonzumovať. V chladničke môžete špargľu uchovávať tri až štyri dni, ale zabaľte ju do vlhkej utierky. Špargľa obsahuje 95 % vody. Čím viac vlhkosti stratí, tým horkejšie chutí. Špargľu môžete tiež zmraziť. Krátko ju blanšírujte vo vriacej vode a nechajte vychladnúť. V mrazničke vydrží ďalších deväť mesiacov. Len majte na pamäti, že zmrazená špargľa stráca časť svojej chuti.
Žiadne nepríjemné prekvapenia vďaka správnej príprave.
Bielu špargľu ošúpte škrabkou od hlavičky smerom nadol. Je dôležité bielu špargľu dobre ošúpať, pretože šupka nie je príjemná na konzumáciu. V spodnej časti odstrihnite nožom tvrdšie kúsky. Zelená špargľa má tenšiu šupku a nemusíte ju nutne šúpať. Tvrdšie kúsky v spodnej časti odstrihnite.
Krémová špargľová polievka
4 osoby
Ingrediencie
Na polievku:
250 g bielej a zelenej špargle
1 biela cibuľa
100 g masla
100 ml bieleho vína
500 ml vývaru
vytlačená šťava z 1 citróna
soľ
cukor
Na ozdobu:
100 g byliniek
čerstvý estragón
smotana
čierne korenie
Postup
1. Ošúpte cibuľu a bielu špargľu. Cibuľu rozpolte a nakrájajte na jemné plátky. Bielu a zelenú špargľu nakrájajte na približne 2 cm veľké kúsky. V hrnci rozpustite maslo. Na masle ľahko osmažte cibuľu. Kúsky špargle blanšírujte v osolenej vode do mäkka, potom prepláchnite v ľadovej vode a nechajte odkvapkať.
2. Špargľu a cibuľu vložte do výkonného mixéra. Podľa chuti dochutite soľou a cukrom. Ďalej pridajte biele víno, vývar, smotanu a rozmixujte.
3. Nakoniec opäť dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
4. Bylinky nakrájajte podľa ich veľkosti, osmažte na masle do zlatista a použite ako ozdobu spolu s estragónom, smotanou a čiernym korením.
Tip: Pre dokonalú prípravu špargle sa vám bude hodiť vysoký hrniec ZWILLING, v ktorom budú hlavičky špargle počas varenia nad vodou. Týmto spôsobom sa hlavičky uvaria v pare a tvrdšie drevnaté časti vo vode. Nerezová vložka vám pomôže špargľu bez problémov zliať, aniž by sa polámala.