Recept na lahodný valentýnský dezert.
Príprava a pečenie domáceho dezertu pre milovanú osobu je skvelým spôsobom, ako jej dodať pocit výnimočnosti. Aj tie najjednoduchšie recepty môžu byť naozaj znamenité. V čase, keď je pred nami najromantickejší deň v roku, sviatok svätého Valentína (14. februára), vzrástol na internete mnohonásobne počet vyhľadávaní "valentínskych dezertov".
Vyskúšajte pre túto príležitosť napríklad recept na mandľový parfait s figami, ktorý môžete pripraviť a zároveň servírovať s pomocou liatinových Mini Cocotte hrncov od Staub. Na pomoc si vezmite tiež vakuovací systém od Zwilling Fresh & Save.
Ingrediencie
Na mandľový parfait:
50 g mletých mandlí
350 ml smotany
2 lyžice Amaretta
100 g cukru
3 vajcia
1 balenie vanilkového cukru
50 g sušienok Amaretti
Na figy:
6 zrelých fíg
150 ml ríbezľovej šťavy
3 lyžice likéru Cassis
šťava z ½ citróna
30 g trstinového cukru
1 lyžička kukuričnej múky
škoricový cukor
Postup
1. Na prípravu parfaitu priveďte v hrnci k varu mandle, smotanu, Amaretto a 50 g cukru a odstavte. Oddelte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte so zostávajúcim cukrom do tuha. Žĺtky zmiešajte s vanilkovým cukrom a pomaly vmiešajte do horúceho mandľového krému. Za stáleho miešania zahrievajte, kým nedosiahne hustú konzistenciu. Preložte do inej nádoby, nechajte vychladnúť a potom uložte do chladničky.
2. Amaretti rozdrvte do Mini Cocotte. Mandľový krém vyšľahajte asi päť minút, kým nedosiahne krémovú konzistenciu. Jemne vmiešajte vyšľahané bielky. Zmes rozdeľte do Mini Cocotte a dajte asi na štyri hodiny zmraziť.
3. Figy umyte, orežte a rozpulte. Vložte ich do vhodného vákuového sáčku, napríklad od Zwilling Fresh & Save, spolu s ostatnými ingredienciami okrem kukuričnej múky. Zo sáčku dôkladne odsajte vzduch. Odolné sáčky sú vhodné na moderný spôsob pomalého varenia s riadenou teplotou metódou sous-vide, pretože sú dokonale vodotesné.
4. Pripnite sous-vide varič (napríklad od Zwilling Enfinigy) k vhodnému hrncu. Potom ho naplňte vodou až po vyznačenú maximálnu hladinu na tyči a nastavte teplotu na 60°C. Pridajte sáčok, varte po dobu 30 minút. Vďaka pomalému vareniu pri nízkej teplote si potraviny zachovajú živiny, farbu, tvar a nevysušia sa.
5. Potom figy vyberte, vzniknutú omáčku priveďte v hrnci k varu a zahustite kukuričnou múkou. Parfait nechajte mierne rozmraziť, posypte škoricovým cukrom a podávajte s figami.